Російська кулінарія — найдавніше мистецтво. Не багато кому відомо, що торт «Медовик» (він же «Рижик») своїм корінням сягає в глибоке минуле. Торт «Рижик» із заварним кремом, рецепт якого передавався від кухаря до кухаря, багато разів доповнювався і змінювався. Кожна господиня готує його по-своєму, експериментуючи з прикрасою та начинкою. Також є деякі особливості та нюанси, якими кухарі іноді діляться, щоб смак тортів був більш насиченим і цікавим.
Історія походження торта
Почалося все з найдавнішої епохи царів. Дружина Олександра I не переносила смак і запах меду. У королівстві навіть була створена заборона на використання цього продукту, адже жінка дуже сердилася при відчутті аромату меду. Однак коли при дворі почав служити молодий і талановитий кухар, який захотів здивувати всіх своїми солодощами, він не знав цієї особливості цариці. Кухар приготував торт «Рижик» із заварним кремом, рецепт якого дізнався від діда. Ці ласощі настільки сподобалися дружині короля, що вона наказала готувати їх на всі свята. Відтоді цей десерт став з’являтися на столах городян.
Торт «Рижик» із заварним кремом: класичний рецепт
Приготування такого торта «з дитинства» обов’язково змусить зануритися у спогади юності. Аромат цих ласощів розноситься по всьому будинку, тому всі поспішають зазирнути на кухню.
Для торта «Рижик» інгредієнти — два яйця, половина склянки цукру, дві столові ложки натурального меду, 3 склянки борошна, 100 грамів вершкового масла, чайна ложка соди та дрібка солі. Усі ці інгредієнти потрібні для випічки коржів.
Для просочення шарів необхідний заварний крем. Однак багато хто експериментує з варіантами кремів. Для приготування крему необхідно підготувати: одне яйце, 150 грамів цукру, пачку вершкового масла (180-200 грамів), 2 склянки борошна і 300 мл молока (жирність від 2,5 %).
Торт «Рижик»: рецепт тіста
Приготування торта починається з випічки коржів. Для цього в глибокій ємності необхідно збити яйця та цукор. Потім до суміші приєднується мед, і все ще раз перемішується.
Саме час додати вершкове масло, нарізане кубиками. Усі ці компоненти необхідно поставити на мінімальний вогонь. Рідина не повинна закипіти!
Після того як суміш стане однорідною, до неї можна приєднати соду. Далі все добре перемішується і з’єднується з борошном. Тісто необхідно добре вимісити і помістити в поліетиленову плівку. Маса має побути в холодильнику близько 30 хвилин.
Приготування крему
У той час як тісто буде «відпочивати», необхідно приготувати просочення. Рецепт приготування заварного крему для торта однаковий практично у всіх кухарів. Спочатку необхідно вершкове масло залишити при кімнатній температурі до розм’якшення. Молоко збиваємо з яйцем і цукром. Потім додаємо борошно і теж перемішуємо. Тепер отриману масу необхідно поставити на повільний вогонь для нагрівання. При цьому її варто постійно помішувати до загустіння. Ось тепер можна додати розм’якшене вершкове масло і зняти з вогню. Крем збивається міксером до пишної маси. Його потрібно помістити в холодильник, щоб він охолонув.
Можна виймати тісто з холодильника і випікати коржі. На пергаментному папері розкачуємо шари завтовшки не більше 2 мм. Форма тіста має бути наближена до кола. Обрізати за потрібною формою готовий корж варто тільки після того, як він охолоне. Залишки викидати не потрібно — вони послужать прикрасою.
Коржі остигають швидко, якщо вони досить тонкі. Просочувати кожен корж необхідно 2 столовими ложками крему. Багато господинь вважають, що в цьому разі крему багато не буде, тому можна приготувати його більше. Дехто у своїх рекомендаціях щодо випікання цього торта розповідає, що середній корж можна промазати не кремом, а джемом (наприклад, зі смородини). Це додасть торту невелику кислинку й оригінальність.
Прикрашати торт потрібно обрізками від коржів, що залишилися. Їх необхідно подрібнити до дрібної крихти і посипати готовий десерт з усіх боків. У даному випадку можна проявити фантазію і додати яскраві акценти у вигляді свіжих ягід або печива. Однак і в класичному вигляді торт красивий і смачний. Не забудьте, що торт «Рижик» із заварним кремом, рецепт якого був описаний вище, повинен постояти не менше 5-6 годин перед вживанням. У цьому разі коржі добре просочаться кремом і стануть м’якими та соковитими. Час приготування самого торта близько 2 годин.
З шоколадом
Багато господинь шукають оригінальні варіанти випічки для свят. При цьому не варто забувати про улюблені ласощі. Їх можна просто трохи «освіжити» і прикрасити.
Наприклад, класичний торт «Рижик» із заварним кремом, рецепт якого знають усі, можна приготувати з шоколадом і вишневим сиропом. Такі ласощі запам’ятаються всім гостям.
Коржі випікаються з наступних компонентів: какао і меду по 2 столові ложки, двох яєць, вершкового масла (50 грамів), половини склянки цукру, харчової соди (1,5 чайні ложки) і декількох склянок борошна (близько 400 грамів). Якщо необхідно спекти торт більшого розміру, то всі компоненти необхідно пропорційно перерахувати.
Крем готується зі згущеного молока (одна банка або 380-400 мл), пачки вершкового масла (200 грамів) і ваніліну (один пакетик). Для просочення шарів знадобиться вишневий сироп або рідка частина цього ж варення. Для прикрашання торта потрібна плитка молочного шоколаду та жменя мигдалю.
Випічка коржів
Тісто для медового торта має бути щільним, але при цьому податливим. Спочатку в ємності необхідно змішати яйця і цукор. На водяній бані потрібно розтопити масло і мед. Ця маса не повинна бути занадто гарячою. З’єднують яйця і цукор, добре перемішують. Далі необхідно додати соду та какао. В отриману масу повільно вмішується борошно. Отримане тісто має охолонути. Можна помістити його в харчову плівку і дати «відпочити» в холодильнику 10-20 хвилин.
Випікання коржів проводять у розігрітій до 200 градусів духовці. Тісто необхідно розкачати тонкими шарами по 2 мм. Діаметр коржа має бути на кілька сантиметрів більшим, ніж сама форма.
Після того як усі коржі спечуться, їх необхідно обрізати за формою, а крихту залишити для прикраси. Дати охолонути.
Крем і прикраса
Для того щоб торт був ніжним і смачним, крем за консистенцією має бути трохи рідким. Для цього ідеально підійде солодкий ванільний крем зі згущеного молока і масла, які необхідно збити в блендері до однорідної маси. Масло має бути кімнатної температури.
Кожен корж тонким шаром промащується вишневим сиропом, тільки після цього покривається згущено-масляним кремом. Деякі господині промащують коржі сиропом через один. У цьому випадку теж виходить дуже смачний торт.
Боки торта також необхідно змастити кремом і посипати крихтою із залишків коржів (її подрібнюють попередньо в блендері). Найцікавіша частина — це прикраса. Плитку молочного шоколаду необхідно розтопити на водяній бані. Зверху на торт викладається мигдаль, і все заливається шоколадом.
Цей десерт — шедевр кулінарного мистецтва, який готується за 1,5-2 години. Потрібно відзначити, що просочуються коржі в цьому торті швидше, ніж в інших його інтерпретаціях. Тому вже через 2-3 години ви можете подавати його до чаю.
На сковороді
Багато господинь шукають рецепти, як спекти медовий торт на сковороді. Такий варіант не тільки підходить для тих, у кого немає духовки, а й тим, хто економить час. Торт «Рижик» на пательні із заварним кремом або зі сметаною можна приготувати за 30-40 хвилин.
Просочувати такий десерт найкраще сметанним кремом. Так він буде м’якшим і ніжнішим.
Для приготування коржів знадобиться 3 склянки борошна, склянка цукру (можна менше), мед (3-4 столові ложки), сода (1,5 чайні ложки) і два яйця. А крем буде зі збитої сметани високої жирності (500 грамів) і склянки цукру (можна більше).
Смачний торт не завжди готується довго і виснажливо. Час приготування цього десерту не займе більше години. Основна робота — випікання коржів.
Для того щоб зробити тісто, необхідно змішати всі інгредієнти і добре вимісити отриману масу. Розкачувати коржі необхідно дуже тонкими (не більше 2 мм завтовшки). Випікати на сковороді на маленькому вогні з двох боків. Перевертати коржі потрібно акуратно — вони можуть розламатися. Під час приготування можна виделкою зробити кілька отворів, щоб надалі коржі краще просочилися.
Тісто випікається близько 1-2 хвилини з кожного боку. Потім коржі обрізаються до потрібної форми і просочуються сметаною з цукром. Не обов’язково чекати, щоб коржі повністю охололи. У теплому стані вони просочаться набагато швидше і краще.
Прикрашається торт крихтою від коржів. Також можна проявити фантазію і додати ягоди або фрукти на верх торта.
Після того як десерт готовий, його необхідно поставити на кілька годин у холодильник. Після чого ви зможете насолоджуватися ласощами та пригощати гостей.
Висновок
Торт «Рижик» із заварним кремом, рецепт якого сподобався вашим домочадцям, можна зберігати і передавати з покоління в покоління. Це стане гарною сімейною традицією. Багато господинь вносять свої родзинки в будь-яку випічку, проте основа тортів залишається незмінною.
Торт «Рижик», час приготування і рецепт якого були описані вище — улюблений десерт дітей і дорослих. Це незабутній смак дитинства, який навіює спогади і хороші емоції.
Рецепт за мотивами рецептів на https://yarinknochka.top/.