Погодьтеся, всі ми давно звикли, що смачна, красива і казково ароматна страва — це справа не з дешевих. А тому, ми призвичаїлися економити на всьому, замінювати продукти або йти шляхом розмежування: найкраще — гостям, на святковий стіл, а своїм рідним приготуємо що-небудь скромніше. Ось і дорогий сирний сир так і тягнеться рука замінити на звичайний сир. Але в цьому випадку виходить зовсім не чізкейк з його однорідною щільною структурою, а звичайна сирна запіканка. Сьогодні я розповім, як зробити бюджетний чізкейк із сиру, який за смаком і структурою не поступатиметься справжньому чізкейку.
Інгредієнти для чізкейка з сиру:
- Печиво пісочне — 200 гр (я використовую «Ювілейне», але підійде будь-яке);
- Масло вершкове — 100 гр (хорошої якості і з жирністю 82 % і вище).
Для верхнього шару
- Сир 9% (підійде і більший відсоток жирності) — 600 гр;
- Цукор — 150 гр;
- Сметана 20% — 180 гр;
- Яйця — 3 шт.;
- Екстракт ванілі — 1 ч. л. (можна замінити 1 ст. л. ванільного цукру)
Як приготувати чізкейк із сиру (покроковий рецепт із фото)
Подрібнюю печиво (200 г). Розм’якшене масло (100 г) додаю в печиво. Масло можна (за бажанням) підтопити на плиті або в мікрохвильовій печі.
Перемішую, поки печиво не просочиться маслом. На дно форми кладу пергаментний папір. Викладаю масу з печива у форму і ущільнюю шар, утрамбовую його.
Щоб основа лягла рівним шаром, можна придавлювати її за допомогою денця склянки.
Ставлю випікатися основу в попередньо розігріту духовку. Її температура має бути 180 градусів (режим Верх-низ).Достатньо 15 хвилин, щоб шар із крихти печива перетворився на корж.
Тепер, поки основа остигає, потрібно перетворити сир на «сирний сир», для цього ґрунтовно протерти його через сито. Зручно, коли сир м’який, пастоподібний, а сито — металеве.
Що краще ви протрете сир, то красивішою буде структура чізкейка (можна додатково пройтися занурювальним блендером після протирання).
У підготовлений сир кладу сметану (180 г), екстракт ванілі (або ванільний цукор).
Додаю цукровий пісок (150 г).
Перетираю блендером сирну масу зі сметаною і цукром. Виходить однорідна суміш. Яйця вводжу в сир по одному, після кожного розмішуючи.
Щоразу ретельно пробиваю масу ложкою (можна скористатися і вінчиком).
Виливаю сирну масу на випечену основу.
Поділюся, як випікати чізкейк на водяній бані. Обертаю форму фольгою у 2-3 шари (якщо фольга щільна, достатньо подвійного шару).)
Ставлю форму в глибоке деко або форму більшого діаметру, в який наливаю воду, товщиною в два пальці. Температура в духовці 160 градусів. Вмикаю режим «Верх-низ» і випікаю 1,5 години. Перевіряю готовність злегка похитавши форму. Якщо серединка чізкейка злегка тремтить, десерт готовий.
З дека виливаю воду, звільняю форму від фольги. І повертаю чізкейк у вимкнену піч із прочиненими дверцятами, поки духовка повністю не охолоне.
Остиглий чізкейк прямо у формі відправляю в холодильник на 6-8 годин (краще на ніч).
Основна хитрість чізкейка полягає в тому, що йому потрібно дати ніч постояти в холодильнику, і тоді десерт перетвориться на страву, гідну гурмана!
На сайті є ще один варіант приготування сирного сиру, можна пройти за посиланням і прочитати.
Потім проводжу ножем уздовж бортиків і розстібаю роз’ємну форму, звільняючи чізкейк.
Готовий чізкейк можна розрізати і подавати до сніданку!
Я вирішила зробити свій чіз більш ошатним, присипавши порошком подрібненої полуниці.
Вийшло ароматно і смачно). Подрібнена полуниця в порошку — для мене справжня знахідка, я додаю її до крему для капкейків, до начинки для тортів і навіть до зефірної маси. Концентрований смак, мінімальна витрата, приголомшливий аромат.
Отже, підведемо підсумок:
Щоб отримати ідеальну начинку для чізкейка з сиру, потрібно:
- протерти сир через сито і пробити блендером (або зробити і те, і інше)
- змішати сир зі сметаною, це додасть йому однорідності
- як альтернативний варіант: залити сир сметаною, дати настоятися кілька годин. Періодично суміш перемішувати, потім пробити блендером до однорідності.
При подрібненні через сито і після роботи занурювальним блендером сир стає однорідним. З таким продуктом готовий чізкейк приголомшливий! Його верхній шар точнісінько такий, як у чізкейка на вершковому сирі!
Ну і, звісно, має значення, який сир ви використовуєте: обирайте пастоподібний, з дрібно-зернистою структурою. Сир із великими зернами не підійде!
Я зазвичай купую сир нашого саратовського виробника «Біла Долина», називається з «Села Удоєво». На чізкейк, який сьогодні готувала, йде приблизно три пачки.
І, звісно, я не обмежуся одним рецептом!
З чого ще можна зробити чізкейк
У цій частині ми разом будемо шукати способи перетворення чізкейка на доступний варіант, який потягне будь-який бюджет. Спочатку продовжу тему сиру. Як із нього зробити диво-сир. А потім, разом з вами ми почнемо експериментувати вже і з іншими продуктами.
З молока і масла
Але можна і не зі сметаною, а з молоком і олією зробити з сиру відповідний для чізкейка продукт. Зізнаюся, досвіду у мене тут великого немає. І все ж, я спробувала один раз, і в мене вийшло. Про це і розповім.
- Сир — 800 гр;
- Масло — 150 гр;
- Молоко — 1.5 л;
- Цукор — 4 ст.л.;
- Сир перетираю блендером.
- Додаю молоко і продовжую збивати до отримання однорідної маси.
- Вливаю в масу розтоплене вершкове масло.
- Усю цю масу ставлю на водяну баню. Коли вода в мисці закипить, тримаю сир у бані ще 20 хвилин. Не забуваю постійно помішувати.
- Знімаю з бані та відправляю остуджуватися, а потім ставлю в холодильник ще на годину. Виходить сирний продукт, який добре використовувати для начинки в чізкейк!
З кисломолочних продуктів
- Ряжанка — 900 гр;
- Сметана (20%) — 400 гр;
- Кефір — 400 гр.
Приготування
Виливаю всі продукти в одну миску, перемішую до однорідності і заморожую їх протягом 4-6 годин. Коли кисломолочні продукти заморозилися настільки, що стали суцільною брилою, витягую їх із миски. Поміщаю в кілька шарів марлі (можна й просто на сито покласти) і даю стекти сироватці. Я вже писала, як із кефіру отримати ніжний сирний сир. Тепер урізноманітнила цей рецепт ряжанкою і сметаною. Сир готовий і його можна використовувати в рецепті чізкейка.
Із вершків, молока та йогурту
- Молоко (3,2%) — 1 л;
- Вершки (20%) — 250 мл;
- Йогурт — 1 ст.л.;
- Яблучний оцет (лимонний сік) — 1,5-2 ст. л.л.
Приготування
Молоко підігріваю, додаю яблучний оцет. Молоко має згорнутися. Як тільки сироватка закипає, знімаю з вогню «молоко». Через марлю або дуже дрібне сито зливаю сироватку. Залишаю в ситі сирну масу, щоб сироватка вся зійшла. Додаю йогурт і сметану, збиваю масу блендером. Всю масу викладаю в марлю і підвішую на 5-6 годин. Після цього масу перекладаю в миску і відправляю в морозильник знову на 6 годин. Звичайно, клопіткий процес, але дуже економічний. А головне, сир виходить ніжний.
Ось і знову я закликаю всіх експериментувати і творити. Скільки ще доступних для нашого гаманця способів знайти відповідний для чізкейка сир! І ще! Як бачите, чізкейк — це просто! І це не дорого, якщо застосувати хитрість, знання та вміння!
Використано ідеї з сайта https://sitelife.icu/