Інгредієнти
Свиняча шия — 1700 г
Цибуля ріпчаста — 3-6 головок
Оцтова кислота — 1 ст.л.
- 218 кКал
- 1 ч.
Процес приготування
У моїй родині до шашликів ставляться з любов’ю! Страву, що скріплює ось уже півстоліття дружні стосунки, неможливо проміняти на замінники натурального тваринного білка. За радянських часів батьки з сусідами проводили традиційну вихідну вилазку до лісу на шашлики. Почесне звання головного шашличника було покладено на главу сімейства — мого батька. Його улюбленій доньці було завжди цікаво, як так смачно потім все виходить і з чого.
Випадково вийшло, що готувати правильні шашлики мене навчили в 10 років. Зараз я просто до цього важливого заняття більше нікого не підпускаю. То м’ясо не те вибирають, то приправами зловживають. У нашому недалекому минулому як маринад використовували тільки цибулю й оцет. Саме такий маринад буду «готувати» і я.
Для приготування смачного радянського шашлику з оцтом і цибулею потрібна свинина, причому шийна частина з жирком. Будь-яке інше м’ясо годиться на відбивні, стейки тощо.д., але не для соковитого шашлику. Це важливо. Також будуть потрібні: ріпчаста цибуля, сіль та оцет. Я буду використовувати оцтову кислоту, розведену у воді.
Шийка нарізається кубиками або прямокутними шматочками, придатними для «нанизування» на шампури.
Викладається в таз для маринування. Столова ложка оцтової кислоти розводиться в 100-грамовій чарці з водою. М’ясо рясно збризкується оцтом і перемішується.
Очищену ріпчасту цибулю нарізають кільцями або півкільцями. Відправляється як основний маринадний інгредієнт у миску зі свинячим шашликом.
Шийка ретельно перемішується разом із цибулею руками. У процесі перемішування постарайтеся «зачепити» цибулеві часточки сильніше і віджати цибулевий сік. Шашлик залишається в маринаді на 1 годину.
Якщо ви встигли помітити, я не додала в маринад жодного грама солі. Все зроблено навмисно.
Мариноване м’ясо нанизується на шампури — по 7-10 шматочків — і тільки після цього посипається сіллю.
Тут же відправляється на мангал. Буде чудово, якщо ви зуміли «забезпечити» мангал хорошим жарким вугіллям. Цим процесом я не займаюся, а тільки готую і смажу шашлики.
Повертаюся до питання використання солі. Спробуйте хоч один раз посолити м’ясо безпосередньо перед смаженням або навіть у процесі. Ви здивуєтеся соковитості та м’якості свинини і більше ніколи не захочете робити інакше. Нюанс смаження — уникати вогню! Напевно ви це знаєте краще за мене, але трохи підкажу: ідеальний варіант гасіння відкритого полум’я — солона вода.
Смажиться свинячий шашлик, маринований з оцтом і цибулею, не більше 15 хвилин. Не забуваємо по черзі обертати шампури до самого завершення смаження.
Соковиті, ніжні й ароматні шашлики «Аля СРСР» готові! Рекомендую подати цей літній делікатес, не знімаючи з шампурів. Літні овочі, цибуля або зелень — ідеальне доповнення до смаженого на вугіллі радянського шашлику.
Використано матеріали сайта https://saitidei.icu/