Варіант 1: Класичний рецепт смажених пиріжків із капустою на сковороді
Рецептура класичних смажених пиріжків з капустою з дріжджового тіста на воді. Йому бажано постояти 2,5 години, якщо часу мало, то хоча б 1,5. За цей час дріжджі почнуть працювати, маса підніметься, пиріжки вийдуть пишні та повітряні.
Інгредієнти
- 700 г борошна;
- 350 г води;
- 600 г капусти;
- 200 мл олії;
- 100 г моркви;
- 10 г дріжджів;
- 25 г цукру;
- сіль;
- 100 г цибулі.
Покроковий рецепт класичних смажених пиріжків
Відміряти рецептурну кількість води, підігріти, робимо з неї опару. Цукор із дріжджами змішуємо, засипаємо, додаємо 250 г борошна. Має вийти бовтанка. Залишаємо на півгодини.
У бовтанку вводимо чайну ложку дрібної солі, розмішуємо, додаємо 70 мл рослинної олії, решту залишимо для смаження і начинки. Додаємо ще борошно, місимо. Тісто тримаємо в теплі кілька годин. Воно добре підніметься.
Поки тісто вистоюватиметься, потрібно не тільки посмажити капусту, а й остудити. У велику сковорідку заливаємо 30 г олії, відправляємо нагріватися. Закидаємо цибулю з морквою, а потім і капусту, нашатковану соломкою. Смажимо, заправляємо спеціями. Остуджуємо до кімнатної температури, теплу начинку в пиріжках не використовують.
Дістаємо наше тісто, ділимо шматочками по 80 грам, але не поспішаємо розкачувати. Якщо вони трохи полежать, буквально п’ять хвилин, це буде зробити набагато легше. За бажанням робимо більші пиріжки, тоді тісто ділимо по 100-120 грамів.
Розкладаємо на розкатані коржики капустяну начинку, ліпимо пиріжки.
Розігріваємо олію, викладаємо пиріжки швом донизу, трохи розплющуємо. Обсмажуємо з обох боків.
При обробленні тіста стіл присипають борошном, але краще цього не робити. Крупинки падатимуть в олію, нагоратимуть, жир швидко потемніє, з’явиться дим. Краще для оброблення використовувати рослинну олію. Можна злегка змастити стільницю або просто змочувати руки.
Варіант 2: Швидкий рецепт смажених пиріжків із капустою на сковороді
Ледачий варіант смажених пиріжків із капустою на сковорідці. Готуються вони ну просто дуже швидко, достатньо півгодини. Якщо вдома вже є смажена або тушкована капуста, то час скоротитися до п’ятнадцяти хвилин.
Інгредієнти
- 300 г капусти;
- склянка кефіру;
- 3 яйця;
- 2 ст. борошна;
- сіль, цукор (по дрібці);
- 1,5 ч. л. розпушувача;
- 150 г олії.
Як швидко приготувати смажені пиріжки
Трохи олії наливаємо в сковорідку, кидаємо порізану капусту, обсмажуємо 2-3 хвилини, додаємо два яйця, швидко розмішуємо, заправляємо спеціями, знімаємо з вогню. Перекладаємо в миску, щоб охололо все швидше. Потрібно добре розбити начинку лопаткою для розсипчастості.
Яйця, що залишилися, в іншій мисці змішуємо з кефіром, солимо, додаємо борошно і вводимо розпушувач. Добре збиваємо тісто. Воно вийде таке, як для оладок.
З’єднуємо капусту з тістом, розмішуємо, основа для пиріжків готова!
Розігріваємо залишки олії. Викладаємо тісто з начинкою на сковорідку у вигляді невеликих коржиків. Смажимо ліниві пиріжки по дві хвилини з кожного боку.
Крім яєць у начинку можна додавати інші продукти, наприклад, порізану ковбасу або сосиску. Але їх не має бути багато, інакше тісто не втримає шматочки.
Варіант 3: Смажені пиріжки з капустою на сковороді (на кефірі)
Ще один дріжджовий варіант пиріжків з капустою смажених на сковорідці, але тісто для них готується на кефірі. Смак буде інший, дріжджі використовуються сухі, достатньо 10 грам. Якщо вони в маленькій пачці, в якій 11 грамів, то висипаємо всю масу, а потім.
Інгредієнти
- повна склянка кефіру;
- 400 г борошна;
- 1/3 качана капусти;
- цибулина;
- морквина за бажанням;
- 10 г дріжджів;
- 30 г маргарину;
- ложка пасти;
- масло для смаження;
- ложка цукру;
- одне яйце;
- трохи кропу (сухий, свіжий);
- спеції для начинки.
Як приготувати
У підігрітий кефір відправляємо цукор, яйце і збиваємо виделкою, можна відразу й посолити. Додаємо дріжджі, потім розтоплений маргарин. Його можна замінити вершковим маслом. Доводимо суміш до однорідності, засипаємо борошно і місимо до гладкості.
Як тільки тісто почне саме відлипати від рук, прибираємо його в тепло. Залишаємо до гарного підйому і збільшення маси мінімум удвічі.
На сковорідці в олії обсмажуємо цибулю і моркву, додаємо капусту. З нею теж смажимо кілька хвилин, потім накриваємо і трохи тушкуємо. Рідину додавати не потрібно. Наприкінці для смаку кладемо ложку пасти, перчимо і солимо, додаємо зелень.
Дістаємо тісто, що піднялося. За рахунок додавання кефіру йому не потрібно довго стояти. Ділимо на шматочки, ліпимо пиріжки.
Сформовані вироби викладаємо в розігріту олію, обсмажуємо до готовності.
Якщо немає томатної пасти, то можна в начинку з капусти додати трохи кетчупу або іншого соусу з помідорів.
Варіант 4: Смажені пиріжки з капустою на сковороді (на кефірі з содою)
Рецептура тіста без дріжджів, воно замішується на кефірі. Пиріжки можна відразу смажити, якщо капуста вже приготувалася і охолола. Якщо ж начинки ще немає, то тісто спокійно полежить навіть кілька годин і добу, якщо прибрати його в холодильник.
Інгредієнти
- 250 г кефіру;
- 3,5 ст. борошна;
- 1 ч. л. соди;
- два яйця;
- 600 г капусти;
- цибулина;
- ложка олії в тісто;
- олію для обсмажування;
- ложка цукру.
Покроковий рецепт
Ріжемо цибулю, обсмажуємо трохи на олії, кладемо до овоча нашатковану білокачанну капусту. Смажимо разом практично до м’якості, закладаємо в начинку будь-які спеції на свій розсуд. Остуджуємо.
До яєць додати третину чайної ложки олії, цукор, збити, ввести кефір. Розмішуємо і кидаємо повну ложечку соди. Вона має погаситися. Як тільки реакція мине, вводимо рослинну олію, перемішуємо, засипаємо борошно. Має піти приблизно три з половиною склянки, якщо кефір середньої консистенції. За необхідності кількість збільшуємо.
Замішаному тісту бажано дати хвилин п’ятнадцять відпочити. Потім ділимо його шматочками, розкачуємо качалкою. Якщо маса почне прилипати, то припудрюємо тісто борошном. Розкладаємо капусту, з’єднуємо краї коржів. Ліпимо всі пиріжки.
Крок 4: Гріємо олію, викладаємо і смажимо пиріжки з капустою до рум’яного кольору на середньому вогні.
Можна використовувати для начинки квашену капусту. Її також потрібно обсмажити на пательні й остудити.
Варіант 5: Смажені пиріжки з капустою на сковороді з листкового тіста
Якщо немає бажання заводити дружбу з тістом, то його просто можна купити в магазині. Плюс найпростіша начинка зі смаженої капусти і вийдуть чудові домашні пиріжки. Але важливо їх правильно зліпити, щоб нічого не розклеїлося.
Інгредієнти
- 500 г тіста;
- смажена капуста (близько 500-700 г);
- олія для смаження.
Як приготувати
Розгортаємо пласт тіста, обов’язково підкочуємо качалкою і розрізаємо його на 20 квадратиків або прямокутників. Якщо потрібні великі пиріжки, то розмір можна збільшити.
Розкладаємо начинку, але тільки на половинку. Порожньою стороною накриваємо так, щоб краї збіглися. Беремо виделку і зубчиками притискаємо шви з усіх боків, щоб тісто склеїлося, соки начинки не витікали.
Викладаємо пиріжки в прогріту олію, смажимо. Можна їх готувати і на сухій сковорідці, але тоді потрібно прикрити її на кілька хвилин.
Якщо тісто сухе, то перед склеюванням краї дуже бажано змочити водою або промазати яйцем. Інакше при смаженні шви роз’єднаються.
Варіант 6: Смажені пиріжки з капустою на сковороді «як пух»
Ще одна рецептура пиріжкового тіста на кефірі, яке виходить просто «як пух». Додатково знадобиться трохи сметани жирності близько 20%. Начинка з капусти з додаванням м’ясного фаршу, але можна робити просто овочевий варіант.
Інгредієнти
- 250 г кефіру;
- 3 ложки сметани;
- 200 г фаршу;
- 20 мл олії в тісто;
- олія для смаження;
- 440 г борошна;
- 500 г капусти;
- спеції;
- жовток;
- 7 г соди.
Як приготувати
Почати краще з начинки, щоб вона встигла охолонути. Ріжемо цибулину середнього розміру і трошки пасеруємо в олії. Беремо відразу велику сковороду. Через хвилинку викладаємо капусту. Смажимо ще кілька хвилин. Як тільки об’єм зменшиться, викладаємо фарш. Готуємо начинку 5-7 хвилин, кладемо спеції, за бажанням заправляємо томатною пастою. Залишаємо для охолодження, а поки займаємося тістом.
Кефір змішуємо з содою у великій посудині. У маленьку миску відправляємо жовток, сметану, солимо, кладемо кілька дрібничок цукру і розмішуємо до розчинення.
З’єднуємо все це з кефіром, заливаємо трохи олії, розмішуємо і додаємо борошно. Вимішуємо м’яке тісто, прикриваємо його серветкою. Нехай трохи полежить, дійде до потрібного стану, достатньо 15-20 хвилин.
Ліпимо звичайні класичні пиріжки з начинкою з капусти та фаршу. Розмір робимо на свій розсуд.
Розігріваємо трохи олії в широкій сковороді. Викладаємо пиріжки з урахуванням їхнього збільшення. Смажимо до готовності.
У разі заміни соду розпушувачем, кількість збільшується мінімум у 1,5 раза, і його потрібно буде змішувати з борошном.
Варіант 7: Смажені пиріжки з капустою на сковороді
Рецептура пиріжків із дріжджового тіста на молоці. Начинка для них готується з білокачанної капусти, спеції можна в неї додавати абсолютно будь-якого виду.
Інгредієнти
- 350 мл молока;
- борошно;
- 0,11 кг масла вершкового;
- олія пісна для смаження;
- 0,5 качана капусти;
- 2 ч. л. дріжджів;
- пара цибулин;
- одна морквина;
- ложка сметани;
- 15 г цукру;
- три яйця;
- спеції.
Як приготувати
Почати з вершкового масла. Його розтопити і нехай остигає. Молоко і яйця з’єднати, додати сіль і цукор, ввести дріжджі суворо за рецептурою і додати ложку сметани. Усе ретельно розбовтати, тільки після цього додати в тісто борошно. Засипаємо, скільки буде потрібно до отримання м’якої і гладкої маси. Переносимо її в посуд із високими бортами, даємо піднятися, потім опускаємо і чекаємо другого разу.
Тісто стоятиме не менше двох годин. Цього часу буде достатньо, щоб приготувати й остудити начинку. Шинкуємо всі овочі соломкою і просто обсмажуємо разом. Використовуємо велику сковорідку або казан. Додаємо будь-які приправи та спеції.
Із тіста, що піднялося вдруге, і остиглої капусти ліпимо невеликі пиріжки.
У сковорідку наливаємо олію, приблизно сантиметр, розігріваємо і відправляємо в неї пиріжки. Вони не повинні стикатися. Смажимо до готовності.
Якщо молока мало, то частково можна його розбавити водою, на смаку пиріжків це не сильно позначиться. Також можна просто у воду додати трохи сухого молока або вершків, розвести сметану, теж все чудово вийде.
Варіант 8: Смажені пиріжки з капустою і куркою на сковороді
Ще одна чудова рецептура пиріжків із дріжджового тіста. Їх будемо готувати з куркою, використовується філе. Начинка виходить дуже ситна, при цьому вона просто готується і швидко.
Інгредієнти
- 380 мл води;
- 280 мл олії;
- 600 г капусти;
- 11 г дріжджів;
- 300 г курячого філе;
- дві цибулини;
- борошно пшеничне;
- ложка цукру;
- спеції.
Як приготувати
Змішуємо воду і дріжджі, цукровий пісок, солимо. Даємо розчинитися хвилин п’ять, і вводимо 50 мл олії. Можна замінити розтопленим маргарином. Засипаємо борошно, місимо просте тісто для пиріжків. Даємо йому постояти кілька годин.
Цибулю кришимо, обсмажуємо на олії. Як тільки він стане прозорим, додаємо порізану маленькими кубиками курячу грудку. Готуємо ще хвилинку, закидаємо нашатковану капусту. Смажимо все до готовності, приправляємо перцем, солимо. Остуджуємо начинку.
Тісто, що піднялося, розділити на однакові шматочки, розплющити в коржі. Можна використовувати качалку.
Розподіляємо між усіма коржами капустяну начинку. Склеюємо краї, формуючи класичні пиріжки.
Олію, що залишилася, відправляємо в сковорідку і розігріваємо. Смажимо пиріжки частинами, поки всі не закінчаться.
Не потрібно закладати пиріжки в погано прогріту олію, вони просто почнуть її вбирати. Також не варто перегрівати жир, інакше вироби почнуть підгорати. Робимо температуру трохи більшу за середню. Можна перевірити невеликим шматочком тіста. Якщо під час потрапляння в розпечений жир вона почне пузиритися, то можна починати смаження пиріжків.
Джерело: https://fasterdel.icu/.