Топлене масло в домашніх умовах рецепт

Топлене масло в домашніх умовах рецепт має перевищувати 100

Топлене масло набуло широкої популярності в стародавній Русі. У ті часи трудівники селяни стояли біля печі з ранку до ночі, бажаючи отримати продукт правильної консистенції. Топлення виконувалося за всіма правилами з урахуванням певної технології, тому процес тривав довго. Сьогодні ж приготувати якісне топлене масло можна в домашніх умовах. Досить мати духовку, газову плиту або мікрохвильовку.

Користь топленого масла

  1. Цінні якості продукту сприятливо позначаються на всьому функціонуванні організму. Сюди входить нервова і вегетосудинна системи, діяльність нирок, печінки, підшлункової залози, травного тракту.
  2. Лінолева кислота, яка входить до олії, сприяє природній регенерації тканин на клітинному рівні. Елемент відповідає за очищення судин, вироблення нових кров’яних тілець, водно-сольовий обмін. Кислоту не можна замінити, її необхідно отримувати з продуктами харчування.
  3. Омолоджувальна дія захищає організм від передчасного старіння, а волосся — від ранньої сивини. Топлене масло тонізує психоемоційний фон, підвищує фізичну витривалість і прискорює активність головного мозку.
  4. Антиоксиданти вивільняють клітини від вільних радикалів, профілактують атеросклероз, очищають печінку від токсинів. Дозоване вживання олії сприяє нормальній перистальтиці кишківника і виведенню застарілих шлаків.
  5. Продукт широко застосовується в народній медицині для лікування опіків, ран і мікротріщин. Топленим маслом змащують суглоби, щоб усунути дискомфорт при артриті. Дівчатам у період менструації рекомендується розтирати олією поперек для зняття больового синдрому.
  6. Корисний склад у разі застуди та грипу. Він підвищує захисні функції організму, знімає жар. Досить натерти засобом долоні та стопи, потім лягти під теплу ковдру і пропотіти. Для підвищення ефективності олію змішують із натуральними бальзамами та мазями.
  7. Ретинол, або вітамін А, відповідає за красу шевелюри, шкірного покриву і нігтів. Найчастіше топленим маслом зволожують і живлять шкіру обличчя, з нього готують маски для волосся і пальців рук (нігтів зокрема). Також елемент відповідає за репродуктивну функцію чоловіків і жінок.
  8. Топленим маслом виліковують багато недуг шлунково-кишкового тракту. Склад прискорює метаболічні процеси та дає змогу цінним ферментам швидко всмоктуватися в кров.
  9. Звичайне вершкове масло містить білки, які в результаті нагрівання утворюють шкідливі канцерогени. На топленому продукті ви можете смажити їжу без побоювань, отримуючи в результаті лише користь.

Топлене масло в духовці

  • Підберіть ємність, у якій можна готувати їжу за допомогою духової шафи. Розмір посуду залежить від об’єму вершкового масла, яке надалі буде топитися. Не можна наповнювати тару «з гіркою», відступайте від країв на 7-8 см.
  • Поріжте весь обсяг масла шматочками порівняно однакового розміру. Кожна порція не повинна перевищувати 100 гр. Складіть складові в посуд, бажано, щоб тара мала щільні стінки та днище.
  • Після заповнення ємності розігрійте духову шафу до 150 градусів. Відправте в нього олію, стежте за процесом. Упродовж усього періоду томління масло очищатиметься від вологи та домішок. В кінцевому підсумку ви отримаєте масу золотисто-бурштинового відтінку з тонкою кіркою вгорі. На дні буде світлий золотий осад.
  • Коли ви отримаєте домашнє топлене масло необхідного кольору, витягніть посуд із духової шафи. Тривалість термічної обробки залежить від кількості вихідного масла. Наприклад, на 0,5 кг. складу потрібно 1,5 години.
  • Тепер озбройтеся дерев’яною ложкою, зніміть затверділу верхню частину (скоринку). Перемістіть у невелику скляну ємність. Надалі зі скоринки можна готувати страви.
  • Тепер прозору олію пропустіть через марлю або сито, не торкнувшись осаду. Він має залишитися в каструлі. Дайте маслу охолонути (кімнатна температура), потім перелийте у відповідну для зберігання тару. Щільно закупорте.
  • Топлене масло на плиті

    1. Підберіть каструлю з товстим дном об’ємом близько 5 л. Цього вам вистачить на переробку 2 кг. вершкового масла. Подбайте про наявність шумівки, поварешки, сита з вистеленою марлевою тканиною, ємності для зберігання масла з кришкою.
    2. Поріжте вершкове масло кубиками рівного розміру. Кількість однієї порції не має перевищувати 80 гр. Відправте сировину в порожнину тари, не трамбуйте.
    3. Виставте газову конфорку на позначку між середньою та мінімальною. Готуйте олію, не даючи їй вирувати. Топлення має здійснюватися планомірно.
    4. Коли масло розтане, збільште вогонь до максимального рівня. Досягніть від суміші закипання, чекайте утворення бульбашок. Після цього помішайте склад, зменшіть потужність на мінімум.
    5. Залиште суміш вирувати, не закривайте тару кришкою. Періодично вимішуйте вміст. Томіть масу до того моменту, поки на поверхні не з’явиться нерухома скоринка, а на дні — осад.
    6. Зніміть суху скоринку шумівкою, можете використовувати її для смаження різних страв. Пропустіть масло через сито, вистелене марлею. Остудіть при кімнатній температурі та перемістіть у тару для збереження.

    Топлене масло в домашніх умовах рецепт Топлене масло набуло широкої популярності

    Топлене масло в мультиварці

    1. Для приготування топленого складу вибирайте вершкове масло зі співвідношенням жирності не менше 80%. За можливості використовуйте домашній продукт, вам знадобиться 1 кг.
    2. Приготуйте чашу мультиварки, починайте нарізати масло кубиками рівного розміру. Краще, якщо шматочки не перевищуватимуть 70 гр. Виставте мультиварку на 860 Ватт, увімкніть функцію «Мультиповар» тривалістю 5 хвилин (температура нагріву — 120 градусів).
    3. Чекайте моменту, коли масло розтане і почне вирувати. Вам не можна упустити моменту закипання. Відразу ж знизьте температурний режим до 105-110 градусів, готуйте ще 2 години 45 хвилин.
    4. Протягом готування спостерігайте за процесом. Масло не повинно вирувати, інакше кінцевий продукт буде неприємно пахнути. Якщо ви помітили кипіння, зменшіть температуру до 100 градусів.
    5. Приготування топленого масла здійснюється у відкритій мультичаші. Нагорі почне накопичуватися плівочка, якої необхідно позбуватися. Після сигналу про завершення злийте гарячу олію з осаду, остудіть і тримайте в скляній ємності з кришкою.

    Індійське топлене масло Гхі в мультиварці

    1. Для приготування топленого масла «гхі» за індійською технологією краще використовувати фермерський продукт, який не містить солі. Співвідношення жирності — не менше 82%.
    2. Помістіть 1-1,5 кг. масла, нарізаного кубиками, в мультичашу. Ви можете завантажити ємність практично до країв, відступаючи 7 см. Увімкніть функцію «Випічка» тривалістю 10 хвилин. Цей термін відводиться на повне розплавлення складу і початок його кипіння. Не можна допускати інтенсивного бурління.
    3. Приготування топленого складу проводиться без кришки. Щойно олія злегка закипить, переведіть прилад у режим «Тушкування», виставите тривалість 1 година 25 хвилин. Слідкуйте за утворенням плівки, знімайте її з поверхні.
    4. Не слід перемішувати вміст. У процесі топлення масло виділятиме білок, що формується на дні осадом. Через зазначений проміжок часу оцініть відтінок масла. Він має бути прозорим бурштиновим без видимої білястої плівки нагорі. У цей момент можете вимикати прилад.

    Користь топленого масла доведена неодноразово. Склад позитивно впливає на діяльність травного тракту, бореться з хронічними закрепами та шлунковими недугами. Олією змащують рани, на ній готують маски для обличчя. Існує 3 основних способи приготування продукту, кожен вибирає варіант для себе.

    Джерело: сайт https://goloborod.icu/

    Related Posts