Топлене масло набуло широкої популярності в стародавній Русі. У ті часи трудівники селяни стояли біля печі з ранку до ночі, бажаючи отримати продукт правильної консистенції. Топлення виконувалося за всіма правилами з урахуванням певної технології, тому процес тривав довго. Сьогодні ж приготувати якісне топлене масло можна в домашніх умовах. Досить мати духовку, газову плиту або мікрохвильовку.
Користь топленого масла
- Цінні якості продукту сприятливо позначаються на всьому функціонуванні організму. Сюди входить нервова і вегетосудинна системи, діяльність нирок, печінки, підшлункової залози, травного тракту.
- Лінолева кислота, яка входить до олії, сприяє природній регенерації тканин на клітинному рівні. Елемент відповідає за очищення судин, вироблення нових кров’яних тілець, водно-сольовий обмін. Кислоту не можна замінити, її необхідно отримувати з продуктами харчування.
- Омолоджувальна дія захищає організм від передчасного старіння, а волосся — від ранньої сивини. Топлене масло тонізує психоемоційний фон, підвищує фізичну витривалість і прискорює активність головного мозку.
- Антиоксиданти вивільняють клітини від вільних радикалів, профілактують атеросклероз, очищають печінку від токсинів. Дозоване вживання олії сприяє нормальній перистальтиці кишківника і виведенню застарілих шлаків.
- Продукт широко застосовується в народній медицині для лікування опіків, ран і мікротріщин. Топленим маслом змащують суглоби, щоб усунути дискомфорт при артриті. Дівчатам у період менструації рекомендується розтирати олією поперек для зняття больового синдрому.
- Корисний склад у разі застуди та грипу. Він підвищує захисні функції організму, знімає жар. Досить натерти засобом долоні та стопи, потім лягти під теплу ковдру і пропотіти. Для підвищення ефективності олію змішують із натуральними бальзамами та мазями.
- Ретинол, або вітамін А, відповідає за красу шевелюри, шкірного покриву і нігтів. Найчастіше топленим маслом зволожують і живлять шкіру обличчя, з нього готують маски для волосся і пальців рук (нігтів зокрема). Також елемент відповідає за репродуктивну функцію чоловіків і жінок.
- Топленим маслом виліковують багато недуг шлунково-кишкового тракту. Склад прискорює метаболічні процеси та дає змогу цінним ферментам швидко всмоктуватися в кров.
- Звичайне вершкове масло містить білки, які в результаті нагрівання утворюють шкідливі канцерогени. На топленому продукті ви можете смажити їжу без побоювань, отримуючи в результаті лише користь.
Топлене масло в духовці
Топлене масло на плиті
- Підберіть каструлю з товстим дном об’ємом близько 5 л. Цього вам вистачить на переробку 2 кг. вершкового масла. Подбайте про наявність шумівки, поварешки, сита з вистеленою марлевою тканиною, ємності для зберігання масла з кришкою.
- Поріжте вершкове масло кубиками рівного розміру. Кількість однієї порції не має перевищувати 80 гр. Відправте сировину в порожнину тари, не трамбуйте.
- Виставте газову конфорку на позначку між середньою та мінімальною. Готуйте олію, не даючи їй вирувати. Топлення має здійснюватися планомірно.
- Коли масло розтане, збільште вогонь до максимального рівня. Досягніть від суміші закипання, чекайте утворення бульбашок. Після цього помішайте склад, зменшіть потужність на мінімум.
- Залиште суміш вирувати, не закривайте тару кришкою. Періодично вимішуйте вміст. Томіть масу до того моменту, поки на поверхні не з’явиться нерухома скоринка, а на дні — осад.
- Зніміть суху скоринку шумівкою, можете використовувати її для смаження різних страв. Пропустіть масло через сито, вистелене марлею. Остудіть при кімнатній температурі та перемістіть у тару для збереження.
Топлене масло в мультиварці
- Для приготування топленого складу вибирайте вершкове масло зі співвідношенням жирності не менше 80%. За можливості використовуйте домашній продукт, вам знадобиться 1 кг.
- Приготуйте чашу мультиварки, починайте нарізати масло кубиками рівного розміру. Краще, якщо шматочки не перевищуватимуть 70 гр. Виставте мультиварку на 860 Ватт, увімкніть функцію «Мультиповар» тривалістю 5 хвилин (температура нагріву — 120 градусів).
- Чекайте моменту, коли масло розтане і почне вирувати. Вам не можна упустити моменту закипання. Відразу ж знизьте температурний режим до 105-110 градусів, готуйте ще 2 години 45 хвилин.
- Протягом готування спостерігайте за процесом. Масло не повинно вирувати, інакше кінцевий продукт буде неприємно пахнути. Якщо ви помітили кипіння, зменшіть температуру до 100 градусів.
- Приготування топленого масла здійснюється у відкритій мультичаші. Нагорі почне накопичуватися плівочка, якої необхідно позбуватися. Після сигналу про завершення злийте гарячу олію з осаду, остудіть і тримайте в скляній ємності з кришкою.
Індійське топлене масло Гхі в мультиварці
- Для приготування топленого масла «гхі» за індійською технологією краще використовувати фермерський продукт, який не містить солі. Співвідношення жирності — не менше 82%.
- Помістіть 1-1,5 кг. масла, нарізаного кубиками, в мультичашу. Ви можете завантажити ємність практично до країв, відступаючи 7 см. Увімкніть функцію «Випічка» тривалістю 10 хвилин. Цей термін відводиться на повне розплавлення складу і початок його кипіння. Не можна допускати інтенсивного бурління.
- Приготування топленого складу проводиться без кришки. Щойно олія злегка закипить, переведіть прилад у режим «Тушкування», виставите тривалість 1 година 25 хвилин. Слідкуйте за утворенням плівки, знімайте її з поверхні.
- Не слід перемішувати вміст. У процесі топлення масло виділятиме білок, що формується на дні осадом. Через зазначений проміжок часу оцініть відтінок масла. Він має бути прозорим бурштиновим без видимої білястої плівки нагорі. У цей момент можете вимикати прилад.
Користь топленого масла доведена неодноразово. Склад позитивно впливає на діяльність травного тракту, бореться з хронічними закрепами та шлунковими недугами. Олією змащують рани, на ній готують маски для обличчя. Існує 3 основних способи приготування продукту, кожен вибирає варіант для себе.
Джерело: сайт https://goloborod.icu/