Сліпуче червоні, великі солодкі ягоди, що зібрали в собі все тепло літа, починають радувати нас на початку осені. Наївшись їх досхочу, ми починаємо поповнювати наші підвали і льохи, судорожно вишукуючи перевірені рецепти і поради про те, як засолити кавуни на зиму. У сьогоднішній статті ми запропонуємо вам цікаві варіанти солінь без використання оцту, що більш ніж дивно для закаток у банках.
Добірка, яку ми запропонуємо, стане справжньою паличкою-виручалочкою для тих господинь, які відмовилися від використання оцтової есенції в домашньому консервуванні. Процес бродіння відбуватиметься за рахунок солі та цукру, а в окремих рецептах і за рахунок інших додаткових інгредієнтів.
Як вибрати кавун для засолювання
Для засолювання дуже важливо вибрати відповідний кавун, це зумовлено тим, що солити їх ми збираємося в банці, а отже, нарізані шматочки повинні вільно проходити в горлечко скляної тари.
- Для мочіння найкраще використовувати домашні кавуни, які не містять у собі всю таблицю Менделєєва. Ну, якщо свого баштана немає, вивчаємо правила, як купити кавун без нітратів, і робимо контрольну закупівлю (посилання на статтю «Як вибрати кавун» дивіться нижче).
- Вибираємо невеликі ягоди вагою не більше 2 кг.
- Кавун має бути стиглим, але НЕ ПЕРЕЗРІЛИМ! В іншому разі квашені кавуни виходитимуть із пустотами.
- Кавун має бути тонкошкірим. У разі соління кавунів у банках це принципово, якщо шматочки ягоди будуть нарізані разом зі шкіркою. Якщо солимо без шкірки, тоді цей пункт можна пропустити.
- Для мочіння підійдуть 3-х літрові скляні бутлі.
- Шкірочка ягоди має бути цілою, без механічних пошкоджень (про те, як вибрати смачний кавун, можна почитати в статті.
P.S. Для тих господинь, які звикли все пускати «в діло», пропонуємо зі шматків зеленої шкірки, що залишилися, зварити смачне варення зі шкірок.
Спеції та прянощі для засолювання кавунів
Багато господинь, які зважилися засолити кавун на зиму, не можуть визначитися з вибором спецій. Хочемо вас порадувати: кавун, як і огірок, любить усе те, що вам до душі. Тобто ви можете додати в банку або бочку з кавунами прянощі, які люблять у вашій родині.
Треба враховувати, що велика кількість спецій і прянощів можуть послужити і не дуже хорошу службу, перебивши в засолюванні натуральний смак кавуна. Тому дотримуємося розумної міри, додаючи в банку по кілька листочків пряних трав і мінімум спецій (для великої каструлі або бочки кількість приправ збільшуємо пропорційно).
Що можна використовувати
Кількість нижче наведених прянощів і спецій розрахована на 3-х літрову банку. Для соління поєднуємо 3-5 пунктів зі списку нижче.
Вибираємо звичне або улюблене:
- Часник (4-5 зубків, додаємо очищені та нарізані на пелюстки);
- Лавровий лист (3-4 шт.);
- Чорний перець горошок (4-5 шт.);
- Імбир (шматочок, нарізаний на пластинки);
- Мускатний горіх (використовуємо мелену спецію 1/3 ч. л.); ); Мускатний.л.);
- Запашний перець (3-4 шт.);
- Коріандр (4-5 горошин);
- Корінь хрону (шматочок 1 см завтовшки в мізинець);
- Кріп (одна невелика парасолька або 2-3 зелених гілочки);
- Цибуля (одна середня цибулина, розрізана на великі кільця);
- Червоний гострий перець (1/4 ч.л. меленого або невеликий шматочок свіжого перцю);
- Селера (гілочка зелені або шматочок кореня);
- Листя черешні (2 шт.);
- Листочки вишні (2-3 шт.);
- Листя смородини (2-3 шт.).
Кількість розсолу для засолювання
Ще одним животрепетним питанням під час мочіння кавунів є питання про кількість розсолу. Як його розрахувати правильно?
Зробити це можна двома способами, залежно від шматків нарізаної ягоди:
- 5 літрів розсолу знадобиться для кавуна вагою 5 кілограмів, який нарізаний великими шматками;
- 3 літри розсолу, якщо нарізати кавун не крупно.
Питання і відповіді
На що схожий смак солоного кавуна?
Це смак кавунового пряного вина. Саме тому його можна подавати і шматками, і видавивши сік у глечик.
Вигода очевидна: ми отримуємо ядрену закуску під горілочку або майже газований кавуновий напій, схожий на квас.
Як впливають кісточки на соління?
Кісточки при засолюванні кавунів у банки під залізну кришку обов’язково намагаємося видалити, інакше ризикуємо отримати «вибух» солоних кавунів у процесі зберігання.
Якщо ж засолювання планується в каструлі або в банці під капроновою кришкою, тоді процедуру вилучення кісточок проводити необов’язково.
Як прискорити термін засолювання?
Якщо кавуни солимо цілими, для прискорення засолювання товстою голкою наколюємо кірку кавуна в 10-12 місцях.
Максимально короткий термін засолювання у кавунів, які соляться без кірки — 2 дні.
Розібравшись з усіма нюансами, давайте вивчати рецепти солінь без використання оцту.
Квашені кавуни на зиму в банках
Для цього рецепта в шматочках кавуна зелену шкірочку зрізаємо, залишивши тільки білу м’якоть.
На 3-х літрову банку нам знадобиться
- 2 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. солі;
- 1 ч. л. лимонної кислоти;
- Вода — 1,5 л або скільки увійде в бутель.
Як засолити кавун
- Розрізану на шматки ягоду укладаємо в банку.
- Кип’ятимо просту воду і заливаємо банки з кавуном. Даємо відстоятися 10 хвилин.
- Воду зливаємо, ставимо на плиту, додаємо цукор, сіль і лимонну кислоту, даємо закипіти.
- Заливаємо повторно кавун і закриваємо металевою кришкою. Закутуємо банки теплим рушником мінімум на 5 годин.
Пікантні малосольні кавуни в банці
Для любителів гострих відчуттів пропонуємо засолити кавун з гірчицею. Малосольні кавуни можна їсти вже на третю добу, а через тиждень це буде справжня пікантна закуска для гурманів!
Солимо або в емальовану каструлю, або в скляну банку під капронову кришку. Якщо кавун для засолювання використовується великий, тоді краще для мочіння підготувати широку каструлю на 5-6 літрів (цього буде достатньо для кавуна вагою 4 — 5 кг).
Інгредієнти
- Гірчиця суха — скільки візьме;
- Сіль — скільки візьме;
- Цукор — скільки візьме.
Рецепт приготування
Оскільки ми хочемо отримати малосольні кавуни, шкірку зі шматків обов’язково зрізаємо. Це дасть змогу розсолу рівномірно просолити нашу майбутню закуску.
- Кавун розрізаємо колами, кожне коло ділимо на 4 частини.
- Готуємо три тарілки: у першу насипаємо гірчицю, у другу — сіль, у третю — цукор.
- Кожен шматочок ягоди злегка натираємо з усіх боків сухою гірчицею, потім сіллю і в кінці цукром.
Після цього складаємо натерті шматки в підготовлену тару.
Перші 2 дні тримаємо соління на кухні, після чого відправляємо в холодильник. На 3-4 день ви сміливо можете пропонувати домашнім ласувати малосольними кавунами.
Рецепт посолу кавунів з аспірином
Ще одним варіантом консерванту, яким можна замінити оцет, є ацетилсаліцилова кислота. На відміну від оцту аспірин не перебиває смак кавуна в готовому солінні.
Нам знадобиться
На 3-х літрову банку:
- 2 гілочки зеленого кропу або маленька парасолька висушеного;
- 2 лаврові листки;
- 2 зубки часнику;
- 5 таблеток аспірину.
Приготування
Для соління вибираємо невеликі, неперезрілі ягоди.
- За допомогою щітки відмиваємо кавун і нарізаємо його порційними шматками (завтовшки 1 см), які будуть вільно входити в горлечко банки. Шкірку від м’якоті не відокремлюємо.
- У банку укладаємо кріп, часник і лаврушку (цей стандартний набір можна замінити своїм).
- На спеції укладаємо підготовлений кавун і таблетки саліцилки.
- Кип’ятимо розсіл 1-2 хвилини і заливаємо киплячим у банки, закатуємо.
- Відразу ж банки перевертаємо догори дном і вкутуємо теплим рушником для повільного охолодження (самостерелізації).
Взимку, відкривши баночку цього соління, ви потішите домашніх не тільки рожевою м’якоттю кавуна, а й просоленими кірками, які також підуть на «ура»!
Як приготувати кавуни з лимонною кислотою
Інгредієнти в розрахунку на 3-х літрову банку
- Сіль — 1 ст.л. + —
- Цукор — 3 ст.л. + —
- Лимонна кислота — 1 ч.л. + —
- Аспірин — 3 таблетки + — —
Як приготувати мочені кавуни
- Кавун нарізаємо трикутниками і складаємо в 3-х літрову банку
- Заливаємо холодною водою (так визначаємо її потрібну кількість).
- Зливаємо воду в каструлю, кип’ятимо і заливаємо кавуни.
- Даємо кавуну постояти в окропі 5-8 хвилин.
- Зливаємо воду в каструлю, всипаємо сіль, цукор і лимонну кислоту. Даємо маринаду закипіти.
- Додаємо в банку ацетилсаліцилову кислоту (3 шт.) і заливаємо готовим киплячим маринадом.
Банку закатуємо залізною кришкою й укутуємо до повного охолодження.
Солоні кавуни стерилізовані
Цей рецепт можна використовувати, коли немає часу занадто довго возитися на кухні. Як спеції для цього засолювання можна використовувати кріп, часник, листя смородини і вишні.
- У чисту 3-х літрову банку укладаємо кавунові шматочки, з яких попередньо зрізаємо зелену шкірку.
- Готуємо заливку: змішуємо холодну кип’ячену воду (1 літр) + 3 ст. л. цукру + 1 ст.л. солі. Заливаємо кавуни в банці.
- Залишаємо накриті марлею банки прокисати в теплому місці на дві доби.
- На третю добу, не зливаючи розсолу, стерилізуємо банки 25 хвилин після закипання і закатуємо.
Смачні кавуни з медом: рецепт у банках
Цей рецепт для тих, у кого немає алергії на мед, оскільки родзинкою цього рецепта буде саме він. Мед використовуємо натуральний, штучний не підійде.
Для розсолу знадобиться
- 1 літр води;
- 1 ст. л. солі;
- 1 ст. л. цукру;
- Прянощі: листя смородини, гілочки кропу.
Приготування
- Кавун ріжемо на четвертинки, залишаючи при цьому зелену шкірку.
- Стінки банки в середині щедро змащуємо медом.
- Укладаємо в банку шматочки кавуна, перекладаючи їх листям прянощів.
- Розсіл кип’ятимо, даємо охолонути, заливаємо банки з кавуном.
- Залишаємо соління на 3 дні прокисати.
- Через 3 дні зливаємо розсіл, кип’ятимо, заливаємо кавуни вдруге і закатуємо залізними кришками.
Мочені кавуни з часником на зиму на зиму
Цей рецепт стане в нагоді тим, хто зробив невдалу покупку і придбав недозрілий, напівстиглий кавун. Нормальний (зрілий) кавун також можна засолити за цим рецептом.
Для засолювання нам знадобиться 3-х літрова банка і капронова кришка, під залізну кришку закупорювати це соління ми не рекомендуємо.
Інгредієнти на банку (3 літри)
- Сіль — 1 ст.л.;
- Цукор — 1 ст.л.;
- Суха гірчиця — 0,5 ч.л.;
- Часник — 3 зубки.
Як приготувати
- На дно банки кидаємо часточки часнику, якщо є бажання, то і прянощі.
- Закладаємо скибочки кавуна ¾ обсягу . Ця умова обов’язкова.
- Додаємо сіль, цукор, гірчицю і заливаємо все охолодженою кип’яченою водою доверху.
- Горлечко банки зав’язуємо марлею і залишаємо кавуни прокисати в теплі на два дні.
Приблизно через цей час бродіння припинитися і банку, закривши капроновою кришкою, можна заховати в холодильник або інше будь-яке прохолодне місце.
За мотивами рецепта на сайті https://htopidkazhe.icu/