Глазур із какао використовують для прикрашання домашньої випічки та надання їй додаткових смакових акцентів. Глазур’ю покривають пироги, кекси, домашнє печиво, використовують як солодкий соус для млинців, морозива і всіляких десертів. За допомогою глазурі роблять написи на тортах, малюють візерунки. З глазур’ю домашня випічка, та й будь-яка солодка страва, набуває конкурентного вигляду і вже точно за всіма параметрами перевершує фабричні кондитерські вироби.
Приготування глазурі не вимагає особливих знань і вмінь. Готують її з доступних інгредієнтів — какао порошок, цукор, вода або молоко. Для надання помадці гладкості та шовковистого блиску в глазур додають жир. Це може бути масло, молоко, жирна сметана.
Зробити смачну глазур не складно, але вправність і досвід приходять не відразу. Без знання тонкощів глазур норовить вийти занадто густою і застигнути раніше, ніж ви нанесете її на виріб. Або занадто рідкою, а тому стікатиме з торта на блюдо. Може тріскатися при висиханні або мати не надто привабливий вигляд. Ми розповімо, як приготувати глазур з какао правильно і розкриємо невеликі секрети, з якими ваша глазур стане останнім штрихом до портрета чудового десерту.
Шоколадна глазур із какао для торта
Шоколадна глазур для торта виходить пластичною, при застиганні не утворює щільної скоринки, має густу кремоподібну консистенцію, глянсову, блискучу поверхню. Правильно приготована глазур не стікає, покриває торт рівною дзеркальною гладдю, має насичений шоколадний смак. Таку глазур краще робити з першокласного масла і темних сортів какао.
Інгредієнти до рецепта:
- вершкове масло 50 г.
- молоко 4 ст. ложки
- цукор 4 ст. ложки
- какао 1 ст. ложка
Спосіб приготування глазурі з какао для торта:
- У невеликому сотейнику на повільному вогні розтопіть вершкове масло. Влийте в розтоплене масло молоко і цукор. Варіть, помішуючи, до розчинення цукру.
- Додайте какао. Щоб не було грудочок, можна просіяти його через сито. Прогрійте 1-2 хвилини. Глазур готова.
- Перед використанням дайте глазурі трохи охолонути. Вона злегка загусне і не стікатиме з торта.
Шоколадна глазур із какао для печива
Глазур за цим рецептом підійде для печива, кексів, пряників і тістечок. Вона застигає, покриває вироби твердою зацукрованою матовою скоринкою, не липне до рук. Таке печиво можна покласти дітям у школу, не боячись, що вони забрудняться. Готують тверду глазур із тих самих інгредієнтів, що й у попередньому рецепті, але змішують продукти в іншій послідовності.
Інгредієнти до рецепта:
- цукор ½ склянка
- какао 1 ст. ложка
- молоко 3 ст. ложки
- масло ½ ч. ложки
- Змішайте цукор і какао. Додайте молоко (можна готувати глазур на воді). Варіть на повільному вікні, помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться, а маса не почне пінитися.
- У самому кінці покладіть вершкове масло. Розмішайте до розчинення масла. Масло можна не класти зовсім. Воно надає глазурі блиск і робить її м’якшою.
Спосіб подачі: Вмочіть у гарячу глазур вироби, поки вона не охолола. Якщо не встигаєте, просто ще раз підігрійте вміст на повільному вогні.
Густа глазур із какао та сметани
Глазур на сметані виходить густою, має характерну молочну кислинку, не тече, але й не цукрується. Вона покриває виріб красивою глянцевою гладдю. Поверх глазурі можна робити візерунки масляним кремом, прикрашати торт горіхами, цукатами, фігурками з марципану.
Інгредієнти до рецепта:
- какао 2 ст. ложки
- цукрова пудра 4 ст. ложки
- сметана 2 ст. ложки
- масло вершкове 1 ст. ложка
- ванільний цукор ½ ч. ложки
Спосіб приготування глазурі з какао та сметани:
- Змішайте цукрову пудру, какао, ванільний цукор і сметану в ковшику. Поставте на найслабший вогонь, варіть, безперервно помішуючи 3-5 хвилин.
- Зніміть глазур із вогню. Вмішайте в масу ложку вершкового масла. Дайте глазурі трохи охолонути. Наносьте на виріб теплою.
Глазур із какао-порошку на воді
Часто постає питання, як зробити домашній торт красивим, якщо особливих художніх здібностей і навичок для цього немає. Виручить шоколадна глазур. Нанесіть її сіткою на готовий виріб. Вийде красиво і смачно. Для цих цілей готується найпростіша глазур на воді. Вона рідка в гарячому вигляді, а остигаючи твердне, зберігаючи малюнок.
Інгредієнти до рецепта:
- какао-порошок 3 ст. ложки
- цукор ½ склянки
- вода 3 ст. ложки
Спосіб приготування глазурі з какао-порошку:
- Змішайте цукор і какао-порошок. Додайте воду. Добре перемішайте, щоб не було грудочок. Поставте на вогонь і варіть до повного розчинення цукру.
- Готову глазур наносьте на торт у гарячому вигляді. Вона швидко остигає і твердне. Якщо глазур затверділа раніше, ніж ви встигли її нанести, підігрійте її ще раз.
Спосіб подачі: Глазур’ю за цим рецептом можна прикрасити не тільки випічку, а й морозиво, сиркову масу, млинці, густу молочну кашу для дітей.
Глазур із какао — найпростіший і безпрограшний спосіб прикрасити домашні десерти. Переваги в тому, що глазур дуже легко готувати, а якщо щось пішло не так, легко виправити становище. Щоправда, для цього не зайве знати, як приготувати глазур із какао за всіма правилами. Для цього скористайтеся маленькими хитрощами від знаючих кулінарів:
- Щоб глазур вийшла гладкою, однорідною, без грудок, змішайте какао з цукром, а ще краще з цукровою пудрою, і тільки потім додавайте рідину (молоко, воду, сметану).
- Зробити глазур блискучою дає змогу масло або жирна сметана.
- Занадто густу глазур необхідно заново розігріти, додавши трохи води або молока. Щоб загустити рідку глазур, додайте цукрової пудри і проваріть масу 1-2 хвилини на повільному вогні.
- Перед використанням дайте глазурі трохи охолонути. Гаряча глазур рідка. Вона просто стече на блюдо.
- Для надання глазурі цікавого присмаку, можна додати в масу ванільний цукор, лимонну цедру, коньяк або ром.
- Гарячу глазур не можна наносити поверх масляного крему. Масло розтане. Для цих цілей використовуйте глазурі, які не цукруються. Покривайте виріб глазур’ю, коли вона майже охолоне.
Ідею запозичено з сайта https://mamablogger.icu/.