Кутя — це страва, яку готують на поминки. За складом це солодка каша з додаванням родзинок, сухофруктів, горіхів, меду та ін. У цій статті описується кілька рецептів поминальної куті з рису з родзинками.
Класичний рецепт поминальної куті з рису з родзинками.
Класичний рецепт заведено готувати і подавати на 9-й і 40-й день поминок.
Що необхідно для приготування?
- рис 2 склянки;
- вода 1 л;
- вершкове масло 70 грам;
- родзинки бажано білі 100 г;
- цукор 2 ст.л.;
- щіпка солі.
Як варити кутю з рису?
Нижче наведено покрокові інструкції.
- Воду, в кількості, яка вказана в рецепті, вилити в каструлю, підсолити і закип'ятити.
- Поки вода закипає, займемося родзинками. Його потрібно перебрати, очистити від стеблинок і добре помити. Залити окропом і нехай трохи постоїть.
- Далі займаємося рисом. Їх слід промити холодною водою доти, доки вода не перестане бути каламутною.
- У закипілу воду висипаємо промитий рис, накриваємо кришкою і направляємо в духовку. Температура в духовці 200С. Готувати 20 хвилин.
- Поки рис перебуває в духовці, почнемо готувати родзинки. На сковороду налити трошки оливкової олії (необов'язково), а потім покласти плавитися вершкове масло.
- Із родзинок злити воду і викласти на сковороду. Хвилин п'ять нехай прогріється, постійно помішуючи.
- Далі додаємо 5 столових ложок води та цукор (кількість вказана в рецепті). Прогріваємо доти, доки цукор повністю не розчиниться і не вийде однорідний сироп.
- Після цього тримаємо на малому вогні ще кілька хвилинок.
- Готовий рис дістаємо з духовки і вливаємо в нього повністю весь вміст сковороди з родзинками. Перемішуємо.
Кутя готова! Коли подавати цю страву господарі вирішують самі. Зазвичай це роблять наприкінці. Деякі вважають за краще розкласти кутю по піалах і розставити в різних кінцях столу, щоб кожен, хто прийшов, зміг легко скуштувати страву.
За матеріалами https://mamakazala.icu/