Буженина — це великий шматок добірного м’яса, запечений цілком. Делікатес виходить ніжним, ароматним і приголомшливо смачним. Готувати її нескладно, до того ж існує багато хороших рецептів. Подають буженину, як правило, в охолодженому вигляді як закуску. Крім того, її можна використовувати в приготуванні салатів або бутербродів. І якщо ви хочете отримати дійсно смачну буженину, потрібно буде витратити багато часу на маринування.
Буженина зі свинини в домашніх умовах
Буженина зі свинини в домашніх умовах — одна з найвідоміших закусок російської кухні. Вона являє собою замаринований зі спеціями і запечений цілий свинячий окіст. Ми дуже докладно описали спосіб приготування відмінної буженини вдома.
Інгредієнти
- Свинина духова ⅔ кг
- Часник 4 зубці.
- Перець чилі за бажанням
- Олія рослинна 2 ст.л.
- Спеції та Приправи 2 ч.л. (горіх мускатний, паприка, коріандр, насіння гірчиці, хмелі-сунелі, перець чорний)
- Сіль за смаком
Приготування
-
Буженина зі свинини легко готується в домашніх умовах. У списку інгредієнтів наведено універсальний склад спецій, за своїм бажанням ви можете доповнити його іншими прянощами на свій смак. Якщо вам подобається пікантна їжа, то обов’язково додайте перець чилі. Свиняча вирізка має бути свіжою та охолодженою.
-
Із зубчиків часнику зніміть верхній шар сухого лушпиння. Потім обмийте зубчики і кожен розріжте на 3-4 часточки.
-
У м’ясі тонким гострим ножем зробіть глибокі надрізи в різних місцях і вкладіть у них шматочки часнику.
-
У мисочці змішайте рослинну олію, суміш спецій, мелений перець чилі та сіль.
-
Отриманою пряною сумішшю обмажте шматок свинини з усіх боків.
-
Оберніть свинину у фольгу та приберіть заготовку в холодильник. Маринувати слід щонайменше три години, а то й на ніч можна залишити, так буженина буде смачнішою й ароматнішою.
-
Після маринування помістіть згорток у форму для запікання. Запікайте м’ясо за 190-200 градусів протягом 100 хвилин. Після цього вимкніть духовку і залиште свинину в ній на 8 годин, при цьому дверцята не відчиняйте. Через 8 годин розгорніть фольгу, злийте сік і дайте м’ясу обсохнути. Подавайте на стіл буженину зі свинини в охолодженому вигляді. Смачного!
Соковита буженина у фользі в духовці
Соковита буженина у фользі в духовці чудово урізноманітнює ваш раціон харчування, а в деяких випадках заощадить час на приготування ситного перекусу. Також, ще одна важлива перевага цього способу приготування полягає в тому, що не знадобиться жодної краплі олії, м’ясо буде томитися у власному соку.
Час готування — 90 хв.
Час приготування — 20 хв.
Порції — 8.
Інгредієнти:
- Свинина — 0,8 кг.
- Молоко — 60 мл.
- Часник — 2 зубці.
- Сіль кухонна — 1/2 ст.л.
- Гірчиця — 1 ч.л.
- Перець чорний свіжомелений — 1/2 ч. л.л.
- Перець червоний мелений — ½ ч.л.
- Трави італійські сушені — 1 ч. л.л.
Процес приготування:
Крок 1. Свинину злегка обмийте холодною водою, просушіть. Крім інгредієнтів, зазначених у списку, знадобиться харчова фольга і медичний шприц із товстою голкою.
Крок 2. Очистіть зубчики часнику, наріжте його пластинками.
Крок 3. У кількох місцях на м’ясі зробіть глибокі надрізи і вставте в них часточки часнику.
Крок 4. Натріть свинину сіллю з усіх боків.
Крок 5. Після цього візьміть спеції та гірчицю. Ними також щедро натріть свинину з усіх боків.
Крок 6. Візьміть великий медичний шприц, наберіть у нього молоко.
Крок 7. Вприскуйте молоко через голку в м’ясо в декількох місцях доти, доки молоко не почне виливатися назовні.
Крок 8. Потім м’ясо оберніть у фольгу і відправте його в холодну духовку, встановіть температуру 150 градусів. Після того, як встановиться необхідна температура, запікайте м’ясо протягом години.
Крок 9. Буженина у фользі готова, подавайте її на стіл в охолодженому вигляді. Смачного!
Як запекти буженину в рукаві в духовці
Як запекти буженину в рукаві в духовці, щоб вона стала найсмачнішою і найпопулярнішою закускою на столі? Можемо точно вам сказати, що це зовсім не складне завдання. Рукав дозволяє м’ясу зберегти всі свої соки і добре просочитися пряними спеціями.
Час готування — 3 год.20 хв.
Час приготування — 60 хв.
Порції — 8.
Інгредієнти:
- Шия свиняча — 1,2 кг.
- Паприка мелена — 1-2 ч.л.
- Часник — 2 зубці.
- Чебрець сушений — 2 гілки.
- Сіль кухонна — 1 ч.л.
- Олія рослинна без запаху — 2 ст. л.л.
- Суміш перців мелена — за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Свинину помийте та просушіть паперовими рушниками.
Крок 2. М’ясо покладіть у широку миску, посипте його спеціями та сіллю. Розітріть пальцями сухі гілочки чебрецю і додайте нарізані зубчики часнику. Полийте свинину рослинною олією та руками ще раз обітріть м’ясо спеціями.
Крок 3. Миску з м’ясом затягніть харчовою плівкою, залиште заготовку при кімнатній температурі на 30-60 хвилин. Якщо ви хочете отримати максимально смачну й ароматну буженину, можна витримати м’ясо в холодильнику протягом ночі.
Крок 4. М’ясну заготовку помістіть у рукав для запікання, зав’яжіть його краї з обох боків. Рукав покладіть на деко і зверху зробіть на ньому кілька проколів голкою, щоб виходила пара. Помістіть деко з м’ясом у духовку, розігріту до 180 градусів, на 80 хвилин. Час запікання залежить від величини шматка м’яса.
Крок 5. Готову буженину витягніть із духовки та залиште на 15 хвилин у рукаві. Після цього акуратно розріжте рукав і витягніть м’ясо.
Крок 6. Буженину, до речі, можна подавати в гарячому вигляді з гарніром, або остудити її і пропонувати гостям як закуску. Смачного!
Буженина з індички
Буженина з індички — незрівнянна легка закуска. Її можна приготувати спеціально для святкового столу або вживати в щоденному меню. Один дуже важливий момент: ніколи не використовуйте для буженини заморожене м’ясо, краще потрудитися і знайти на ринку свіже охолоджене.
Час готування — 24 год.
Час приготування — 40 хв.
Порції — 1.
Інгредієнти:
- Філе індички — 1,5 кг.
- Вода питна — 1 л.
- Сіль кухонна — 4 ст.л.
- Перець чорний мелений — 1 щіпка.
- Гірчиця — 1 ст.л.
- Соус соєвий — 1 ст.л.
- Паприка мелена — 2 ч. л.л.
- Перець червоний мелений — 0,5 год.л.
- Часник — 3 зубці.
- Коріандр мелений — 1 ч.л.
- Олія рослинна рафінована — 2 ст. л.л.
- Трави прованські — 1 ч. л.л.
Процес приготування:
Крок 1. У воді розчиніть сіль. Отриманим розсолом залийте філе індички та залиште на 2-3 години. Після цього обмийте філе і промокніть паперовими рушниками.
Крок 2. Часникові зубчики очистіть від лушпиння, зріжте кінчики з обох боків і обмийте. Потім кожну часточку розріжте на кілька частин.
Крок 3. У грудці зробіть невеликі глибокі надрізи і в кожен вкладіть по шматочку часнику.
Крок 4. У мисочці змішайте всі сухі приправи, додайте до них гірчицю, рослинну олію і соєвий соус.
Крок 5. Маринадом обмажте індичку з усіх боків. Миску прикрийте кришкою або затягніть харчовою плівкою. Витримайте м’ясо добу в холодильнику.
Чебуреки з фаршем — це ідеальна страва для вечірніх зустрічей з родиною або друзями. Відвідайте https://golznay.top/chebureki-z-farshem-na-skovorodi.html, щоб дізнатися, як приготувати їх у домашніх умовах. З цим рецептом ви зможете побалувати себе та своїх близьких смачним частуванням.
Крок 6. Заздалегідь прогрійте духовку до 250 градусів. Деко застеліть фольгою і викладіть на нього мариноване м’ясо. Помістіть деко з індичкою в духовку, зменшіть нагрівання до 200 градусів, запікайте її протягом 30-35 хвилин. Дайте буженині повністю охолонути в духовці.
Крок 7. Подавайте буженину з індички в охолодженому вигляді, як закуску. Смачного!
Домашня буженина з яловичини
Домашня буженина з яловичини — чудовий спосіб приготувати м’ясо смачно та швидко, та ще й трохи про запас. Для буженини вибирайте великий шматок свіжого охолодженого м’яса. Маринувати яловичину можна будь-яким способом, ми розповімо, як для цього використовувати розсіл.
Час готування — 15 год.
Час приготування — 60 хв.
Порції — 8.
Інгредієнти:
- Яловичина — 1 кг.
- Перець чорний мелений — 0,5 ч. л.л.
- Сіль грубого помелу — 3 ч.л.
- Перець горошком — 10 шт.
- Лист лавровий — 3 шт.
- Розмарин — 1 гілка.
- Часник — 1 головка.
- Вода — 1 л.
- Олія рослинна без запаху — 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину обмийте проточною водою і промокніть щільними паперовими рушниками.
Крок 2. Приготуйте розсіл для маринування м’яса. У каструлю влийте літр води, додайте в неї перець горошком, лавровий лист і сіль. Помістіть ємність на плиту, доведіть до кипіння і варіть розсіл до розчинення солі. Після цього приберіть каструлю з вогню й остудіть розсіл.
Крок 3. Яловичину перекладіть у глибоку миску і залийте її маринадом. Ємність накрийте кришкою і залиште в холодильнику на 12 годин. Можна зробити це на ніч.
Крок 4. Через зазначений час витягніть м’ясо з розсолу, промокніть його від залишків рідини серветками. По м’ясу в різних місцях зробіть глибокі надрізи та вкладіть у них часточки часнику. Потім добре натріть м’ясо з усіх боків сушеними спеціями. Заготовку обмотайте міцними товстими нитками.
Крок 5. Прогрійте на вогні чавунну сковорідку і влийте олію. Обсмажте яловичину буквально по 3 хвилини з кожного боку.
Крок 6. Після обсмажування перекладіть яловичину в рукав для запікання. Додайте до м’яса ароматну гілочку розмарину.
Крок 7. Щільно зав’яжіть краї рукава, зверху зробіть кілька проколів голкою або шпажкою для виходу пари. Рукав із м’ясом помістіть у жароміцну форму і відправте в духовку, розігріту до 180 градусів. Запікайте буженину протягом 60-90 хвилини.
Крок 8. Коли буженина буде готова, залиште її у вимкненій духовці до повного охолодження. Потім розріжте рукав, злийте сік, промокніть буженину серветками і можна подавати чудову закуску на стіл. Смачного!
Буженина з курячої грудки
Буженина з курячої грудки — неймовірно соковита й апетитна закуска попри те, що робиться вона з білого м’яса. З таким домашнім делікатесом ви взагалі зможете відмовитися від покупних ковбас для приготування бутербродів.
Час готування — 12 год.
Час приготування — 60 хв.
Порції — 1.
Інгредієнти:
- Грудка куряча — 700-800 гр.
- Часник — 4 зубці.
- Морквина — 1 шт.
Для маринаду:
- Олія рослинна без запаху — 1 ст.л.
- Соус соєвий — 2 ст.л.
- Сіль кухонна — за смаком.
- Лимон — ½ шт.
- Імбир подрібнений — 1 ч.л.
- Суміш перців мелена — за смаком.
- Лист лавровий — за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Обмийте курячу грудку, акуратно зріжте філе з кістки.
Крок 2. Для маринаду змішайте в окремій мисочці рослинну олію, лимонний сік, сіль, соєвий соус, тертий імбир і сушені спеції.
Крок 3. Очистіть морквину та великі зубчики часнику. Морквину наріжте соломкою, а часник тонкими часточками.
Крок 4. Тепер необхідно нашпигувати філе шматочками моркви та часнику. Для цього в різних місцях зробіть глибокі проколи ножем і вставляйте в них овочі.
Крок 5. Далі шматочки філе покладіть у миску та залийте маринадом.
Крок 6. Добре обваляйте філе в маринаді, додайте до нього розкришений лавровий лист і часник, що залишився. Затягніть миску з м’ясом харчовою плівкою і приберіть у холодильник на ніч.
Крок 7. Наступного дня дістаньте мариноване куряче філе з холодильника, злегка промокніть його від маринаду паперовими рушниками. Пергамент злегка змочіть водою і змастіть рослинною олією, так він краще прилягатиме до м’яса. Покладіть філе на пергамент.
Крок 8. Щільно загорніть м’ясо в пергамент.
Крок 9. Зав’яжіть заготовку товстими нитками, але не перетискайте.
Крок 10. Далі оберніть заготовки в харчову фольгу та помістіть у жароміцну форму. Відправте форму з м’ясом у духовку, розігріту до 170 градусів. Запікайте 40 хвилин, після цього залиште м’ясо остигати у фользі.
Крок 11. Остиглу буженину оберніть у сухий пергамент і відправте дозрівати в холодильник на 5-6 годин. Подавайте буженину з курячого філе в охолодженому вигляді у формі нарізки або бутербродів. Смачного!
Соковита та м’яка буженина в духовці
Соковита і м’яка буженина в духовці — це не так вже й складно, як може здатися на перший погляд. Найголовніше — вибрати якісне м’ясо і добре його промаринувати. Буженина — це універсальна закуска, її можна подати у вигляді нарізки в будь-який час, а крім того, наприклад, на сніданок можна приготувати з бужениною бутерброди.
Час готування — 18-20 год.
Час приготування — 40 хв.
Порції — 5.
Інгредієнти:
- Вода — 1,5 л.
- Свинина — 0,8 кг.
- Часник — 3 зубці.
- Сіль кухонна — 1,5 ст.л.
- Лист лавровий — 2 шт.
- Суміш спецій для м’яса — 1 ч. л.л.
Процес приготування:
Крок 1. Промийте свинину проточною водою, промокніть її від вологи щільними паперовими рушниками.
Крок 2. Потім приготуйте суміш для маринування. У ємність влийте воду, додайте в неї суміш спецій, сіль і лавровий лист.
Крок 3. Розсіл закип’ятіть. Після того, як сіль розчиниться, приберіть каструлю з вогню й остудіть.
Крок 4. Остиглим розсолом залийте м’ясо і приберіть його в холодильник на 12 годин.
Крок 5. Через 12 годин витягніть м’ясо з розсолу і промокніть паперовими серветками.
Крок 6. Зубчики часнику очистіть від лушпиння і наріжте тонкими пластинками.
Крок 7. М’ясо в різних місцях нашпигуйте часниковими часточками. Для цього вістрям ножа робіть отвори і вкладайте в них часникові часточки.
Крок 8. Потім ще раз обітріть свинину меленими спеціями.
Крок 9. Далі загорніть заготовку в три шари фольги.
Крок 10. Згорток відправте в розігріту до 190 градусів духовку на 1,5 години.
Крок 11. Через півтори години перевірте готовність м’яса, воно повинно легко проколюватися ножем і з нього не повинен виділятися рожевий сік. Спочатку остудіть м’ясо до кімнатної температури, потім приберіть його в холодильник. Коли м’ясо «дозріє», буженина вийде соковитою і смачною, подавайте її в охолодженому вигляді. Смачного!
Буженина зі свинячої шиї
Буженина зі свинячої шиї — це, хтось скаже, суто святкова страва. Адже на такий делікатес можна витратитися тільки з особливої нагоди. Буженина вийде дуже м’якою і ніжною, але все одно це щільна і дуже ситна закуска.
Час готування — 3 год.
Час приготування — 30 хв.
Порції — 5-10.
Інгредієнти:
- Морквина — 2 шт.
- Шия свиняча — 1,2-2 кг.
- Суміш перців мелена — 10 гр.
- Сіль гавайська — 4 ч.л.
- Часник — 1 головка.
- Естрагон — 10 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Свинину промийте прохолодною водою і зріжте всі тонкі плівочки та надлишки жиру.
Крок 2. Очистіть і помийте морквину. Із зубчиків часнику зніміть сухе лушпиння. Морквину можна нарізати дрібно, але ми рекомендуємо натерти на дрібній тертці. Кожен зубчик часнику розріжте на 3-4 частини.
Крок 3. У м’ясі в кількох місцях зробіть надрізи та вкладіть у них часточки часнику.
Крок 4. Натріть м’ясо спеціями і розкладіть по ньому терту морквину, залиште на кілька хвилин, поки прогрівається духовка.
Крок 5. Далі м’ясо оберніть у три шари фольги та відправте в духовку. Запікайте при 180 градусах протягом 2,5 годин. Подавати буженину можна в гарячому вигляді з картоплею або повністю остудити її і зробити нарізку для застілля. Смачного!
Буженина з нітритною сіллю в домашніх умовах
Буженина з нітритною сіллю в домашніх умовах готується так само просто, як і традиційні варіанти, але зберігати її можна трохи довше. До того ж у правильних дозах, нітритна сіль безпечна для організму. Беріть рецепт на замітку і до свята у вас на столі буде прекрасна м’ясна закуска.
Час готування — 180 хв.
Час приготування — 60 хв.
Порції — 12.
Інгредієнти:
- Свинина — 2 кг.
- Сіль нітритна — 20 гр.
- Чебрець — 1 гілка.
- Перець чорний мелений/суміш перців — 2 ч. л.л.
- Сіль кухонна — 20 гр.
- Часник — за смаком.
- Перець горошком — за смаком.
- Лист лавровий — за смаком.
Для хвіртки:
- Борошно житнє — за смаком.
- Сіль кухонна — за смаком.
- Вода — за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Зважте всі необхідні спеції. За бажанням можна доповнити список своїми будь-якими прянощами, які пасують для м’яса.
Крок 2. Сіль розчиніть у воді, в розчин додайте мелений перець або суміш перців, добре перемішайте.
Крок 3. За допомогою спеціального шприца в різних місцях введіть розчин із сіллю і перцем всередину м’яса. Замість такого пристрою, можна використовувати звичайний медичний шприц із товстою голкою. Після цього добре промасажуйте руками м’ясо.
Крок 4. У миску покладіть нарізаний часник, горошини перцю і розкришений лавровий лист. Зверху покладіть м’ясо, витримайте його в холодильнику протягом ночі. Кожні 4 години перевертайте свинину.
Крок 5. На ранок дістаньте м’ясо і добре витріть його паперовими рушниками.
Крок 6. Тепер необхідно приготувати хвіртку. Змішайте житнє борошно, сіль і воду в таких пропорціях, щоб не пересолити. Маса має бути м’яка, але не плинна, весь її об’єм має становити близько двох склянок.
Крок 7. Тепер м’ясну заготовку необхідно обліпити отриманим житнім тістом. Зробіть це спочатку з одного боку.
Крок 8. Потім переверніть заготовку і покладіть тісто з іншого боку. Таким чином м’ясо буде, наче в борошняному коконі.
Крок 9. Перевірте, щоб ніде не було просвітів, і оболонка була цілісною. Помістіть м’ясо у форму і відправте в духовку, під решіткою розташуйте миску з водою. Духовка має бути розігріта до 100 градусів. Запікайте свинину доти, доки температура всередині м’яса не підніметься до 70 градусів. Приблизно через 4-5 годин буженина буде готова.
Крок 10. Буженина виходить дуже смачною і соковитою. Подавайте закуску в охолодженому вигляді. Смачного!
Буженина з карбонату свинини в духовці
Буженина з карбонату свинини в духовці виходить абсолютно приголомшливою. Не зашкодить навіть і невеликий жировий прошарок, він додасть тільки більшої соковитості буженині. Зі спецій найкраще взяти часник, чорний перець, паприку, куркуму та інші.
Час готування — 3 год.
Час приготування — 60 хв.
Порції — 5.
Інгредієнти:
- Карбонат свинячий — 1 кг.
- Перець чорний мелений — 2 гр.
- Гірчиця — 2 ч.л.
- Часник — 5 зубців.
- Трави італійські сушені — 1 ч.л.
- Паприка — 1 ч.л.
- Сіль кухонна — 15 гр.
- Перець каєнський — 1 ч.л.
- Ягоди ялівцеві — 10 шт.
- Олія рослинна без запаху — 2 ст.л.
- Мед — 1 ч.л.
- Куркума — ½ ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо обов’язково має бути свіжим. Обмийте його прохолодною водою і промокніть паперовими рушниками.
Крок 2. Очистіть часникові зубчики та розріжте їх на кілька частин.
Крок 3. На карбонаті зробіть проколи вістрям ножа і вставте в них часник разом із ялівцевими ягодами. Робіть надрізи рівномірно по всьому шматку м’яса.
Крок 4. У мисочці змішайте перець, паприку, куркуму та італійські трави.
Крок 5. До суміші спецій додайте сіль, мед і рослинну олію, добре перемішайте масу.
Крок 6. Нашпигований часником карбонат натріть сіллю та меленим перцем.
Крок 7. Потім промажте м’ясо з усіх боків гірчицею.
Крок 8. І після цього нанесіть на м’ясо приготований раніше маринад.
Крок 9. Далі карбонат швидко обсмажте на пательні з двох боків, щоб усі соки запечаталися всередині м’яса.
Крок 10. Після обсмажування добре запакуйте м’ясо у фольгу. Згорток покладіть у жароміцну форму та відправте в духовку. Температуру встановіть у 100 градусів. Запікайте м’ясо протягом 1,5-2 годин.
Крок 11. Через зазначений час дістаньте м’ясо, розгорніть фольгу і полийте м’ясо соком, що утворився. Запікайте ще півгодини при 200 градусах.
Крок 12. Готову буженину з карбонату остудіть і наріжте тонкими скибочками. Подавайте її у вигляді закуски. Смачного!