Рецепти «помакушек» для сирного фондю покроковий фото рецепт

Фото фондю і різних закусок до нього

Тут я просто ділюся міркуваннями чим саме можна вмочати в сирне фондю. Відповідно, описую рецепти приготування різних «помакушок». Серед найдорожчих моєму серцю заготовок, які я люблю опускати в плавлений сир і з ними їсти фондю, є обсмажені шматочки яловичини, свинини та курячого м'яса. Ще добре смакує відварена та/або обсмажена цвітна капуста, нарізаний кубиками хліб (це взагалі класика!) і навіть, пробував вмочати у фондю крабові палички.

Інгредієнти

  • Сир для фондю — 1 упаковка.;
  • За бажанням у брикет заготовленого фондю можна додати плавлений сирок, а також: будь-який твердий сир — 100 гр.; сир з благородною пліснявою — 100 гр.;
  • Телятина (м'якоть) — 500 гр.;
  • Свинина (м'якоть, пісна) — 500 гр.;
  • Філе індички — 500 гр. та/або
  • Курячі філе — 500 гр. (цього разу, я готував тільки філе курки);
  • Цвітна капуста — 300 гр.;
  • Білий хліб — четвертинка булки;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Рослинна олія — для обсмажування;
  • Сіль, чорний перець — за смаком

Щоб нікого не вводити в оману (саме тому, я назву цього рецепта зробив якомога наближеною до суті описуваної тут інформації), одразу кажу, що тут не описано як готувати сирне фондю! Тут я буду ділитися досвідом приготування того, що можна буде вмочати у вже готове (куплену в магазині заготовку) фондю, дещо, щоправда, «доопрацьоване». Доопрацювання сирного фондю, полягає в сумнівному (навіть для автора цього) змішуванні вишуканої заготівлі справжнього швейцарського фондю, з різноманітними доступними у нас сирами з єдиною метою — збільшити об'єм (і як наслідок зменшити вартість) цієї чудової страви. Я просто пробував кілька разів поїсти першоджерело… смачно, слів немає, але нагодувати великого мене і мою дружину однією порцією — було неможливо, тому виникла ідея піти на жертви смаку фондю, заради збільшення його об'єму!

А тепер кілька слів щодо концепції. Отже, як же перетворити витончену й романтичну страву на нормальну (з погляду чоловіка зі звірячим апетитом) і ситну страву, здатну не тільки потішити своєю оригінальністю, а й нормально нагодувати? Та дуже просто! Потрібно разом із брикетом заготовки швейцарського сирного фондю (вартість якого коливається між 400-600 руб.) розтопити в тій же самій фондюшниці — різних сирів, і тоді, об'єм того «куди вмочати» різко збільшиться. Ну а тепер, коли питання з об'ємом фондю вирішене, постає інше питання — як урізноманітнити те, «чим вмочати»!? Класика «чим вмочати» в сирне фондю — хліб, річ, звісно, кумедна, але, як казав головний герой одного відомого фільму: «Вдома потрібно мати і м'ясні закуски»! Тому, підійшовши до питання «чим вмочати в сирне фондю» суто з чоловічої дзвіниці, було випробувано як «помакушки» різні сорти м'яса і птиці, які швидко обсмажені в казані..! Ну а якщо детальніше, то своє сирне фондю я готую так:

Приготування «чим вмочати» у фондю

сирне фондю

Для початку необхідно зробити те, чого немає на фото: помити шматки м'яса і птиці, очистити їх від плівок, після чого нарізати хліб, м'ясо і птицю практично однаковими кубиками не більше 1-1,5 см. Далі, дві головки ріпчастої цибулі нарізаємо дрібними або середніми кубиками, а два зубчики часнику — ріжемо тонкими пластинками,

сирне фондю

У казані гарненько розігрівається невелика кількість рослинної олії, куди відправляється половина нарізаної цибулі,

як приготувати фондю

Щойно цибуля стане напівпрозорою, відправляємо до неї нарізане кубиками куряче м'ясо, трохи його солимо і перчимо до смаку, обсмажуємо до рум'яного стану, потім, хвилини за 2-3 до готовності, вивалюємо до курки часник, після чого, акуратно виловлюємо шматки курки разом із цибулею з казана шумівкою і відправляємо посмажену для фондю курку в окрему глибоку тарілку. Якщо ви вирішили використовувати замість курки (або, разом із куркою і) індичину, вона готується за аналогією з куркою.

сирне фондю

Далі, підливаємо, якщо необхідно, в казан ще трохи олії, і вже без додавання цибулі (у казані її залишиться небагато від минулого засмажування), обсмажуємо до золотистого кольору нарізану кубиками м'якоть свинини, попередньо її посоливши та поперчивши… Також, прибираємо м'ясо після його прожарювання в окрему глибоку тарілку, і

сирне фондю

Ще разок, підливаємо в казан трохи рослинної олії, обсмажуємо в ній телятину, і щойно з телятини випечеться вся кров, і сік від м'яса в казані з «пінисто-кривавого стане» абсолютно прозорим, і на шматочках телятини почнуть утворюватися піджарки, солимо і перчимо телятину, після чого всипаємо до м'яса другу частину нарізаної цибулі, все перемішуємо, і обсмажуємо телятину хвилин 10-15 разом із цибулею, після чого м'ясо виловлюється в чергову глибоку тарілку.

як приготувати фондю

.

сирне фондю

Отже, після всіх описаних вище нехитрих маніпуляцій отримуємо п'ять «помакушок» для нашого сирного фондю (або шість, якщо ви готували філе індички), а саме: шматочки обсмаженої курки, свинини, телятини, нарізаний кубиками білий хліб, та відварена (або обсмажена — у моєму випадку) цвітна капуста. Тепер можна приступити до приготування сирного фондю.

Приготування фондю

сирне фондю

Тепер нам залишилося лише приготувати сирне фондю. Дуже ретельно і на кілька разів натираємо казанок фондюшниці зубчиком часнику, що залишився,

як приготувати фондю

Натираємо весь додатковий сир на крупній тертці і відправляємо його в чавунець разом з брикетом швейцарського фондю (який ми просто ламаємо навпіл) Далі, чавунець встановлюємо на плиту і,

сирне фондю

розтоплюємо сир на середньому вогні, періодично його перемішуючи, щоб він не пригорів,

фото фондю

готуємо гель для фондю,

сирне фондю

після чого, встановлюємо тарілки з підготовленими «помакушками» навколо підставки для фондюшниці, можете додати як експеримент і нарізані великими шматочками крабові палички (запевняю вас, це теж дуже смачно)!), и…

фото фондю

запалюємо гель для фондю, встановлюємо на підставку казанок із розплавленим сирним фондю, і ось він! Той самий момент дегустації цієї чудово, але вже й ситної страви! Моя дружина любить вмочати в сирне фондю хліб, капусту й іноді курку, я ж просто балдію від смаку вмочати в розплавлений сир шматочків засмаженого м'яса і птиці! Приємного апетиту, мужики! Обов'язково спробуйте перетворити романтичну страву з типовою чоловічою безпосередністю та практичністю — на нормальну ситну вечерю! 🙂

Related Posts